31 Aralık 2007 Pazartesi

ev aydınlatması

Ev içi aydınlatmasında en önemli ışık kaynağı güneştir. Ancak güneşışığının yetersiz olduğu durumlarda ev içi aydınlatmada bazıayrıntılara dikkat etmek gereklidir. Göz sağlığı ve ekonomik ışıkkullanımı açısındanbu ayrıntıları şöyle sıralayabiliriz;Antre: Evin girişinde yaratılacak sıcak bir atmosfer evin samimi vegüvenli ortamıyla ilk karşılaşma gerekse konuklarla ilk karşılaşmaaçısından önemlidir. Girişte genel aydınlatmanın yanı sıra duvarayönlendirilmiş bir aydınlatma düzeni istenilen etki ve sıcaklığısağlayacaktır.Koridor: Işık kaynaklarını koridor boyunca dizmek uygundur. Yarı-şeffafaplikler koridor boyunca kullanılabilir. Geniş açılı armatürler tercihedilmelidir. Koridor ile odalar arasında çok fazla ışık farkıolmamasına dikkat edilmelidir.
Oturma Odası: Pek çok faaliyetin gerçekleştiği bu oda tümihtiyaçlara cevap verecek şekilde aydınlatılmalıdır. Lokal veya genelaydınlatma sistemleri bu işi çözebilir. Tablo, aksesuar ve dolaplarınaydınlatılması daha rahat ve hoş bir mekan yaratılmasında yardımcıolacaktır. Bu odalarda gözü yormayacak endirekt aydınlatma sistemlerikullanılmalıdır. Sarkıt türü armatüerler, abajur, aplik, lambederler bumekanlar için idealdir. Bu mekanlarda kuvvetli halojen lambakullanmaktan kaçınmak gereklidir. Aydınlatma ünitesi televizyon setininüzerinde yada yakınlarında yer almalıdır.
Çalışma Odası: Çalışma yerlerinde direk yansımalar gözü rahatsızedeceği için armatürler ve çalışma yerlerinin konumları birbirine göreayarlanmalıdır. Uygun seçilmiş renkler çalışma zevki ve veriminiarttırır. Işık kaynaklarının bilgisayar ekranında yansıma yapmasıgörsel performansı etkiler. Enerji tasarruflu lambalar ile aydınlatmayapılıp, çalışma alanlarında muntazam gölgesiz aydınlatma sağlanmalıdır.
Yatak Odası: Genel aydınlatma için tavandan yansıtarak endirekaydınlatma kullanılmalı kitap okumak için baş ucu aydınlatmasıyapılmalıdır. Ayrıca armatürler yataktan kumanda edilebilmelidir.Başucuaydınlatması yarı saydam bir aplikle yada komidin üzerine abajurkonularak yapılabilir. Aynanın iki yanına monte edilecek armatürlerletuvalet masaları için gerekli lokal aydınlatma sağlanabilir. Bu aradaçok az aydınlık düzeyi oluşturacak emniyet aydınlatması, çocuklarıngüvenlik duyguları içinde yerinde bir tedbir olur.
Yemek Odası: Oda çok büyük değilse masa üzerinde bölgesel aydınlatmayeterli olacaktır. Yemek bölümü büyük bir odada yer alıyorsa genelaydınlatma uygulanmalıdır. Sıcak ve renkli ışık kaynaklarıkullanılmalıdır. Masadan 1 mt. Yükseklikte tavandan sarkan lambalarideal aydınlığı sağlayacaktır.Mutfak: Burada evin diğer bölümlerine göre daha fazla ışık kullanımkolaylığı açısından daha faydalı olur. Burada gölgesiz genel biraydınlatmaya ihtiyaç vardır. Dolap altında kullanılacak floresan tipiarmatürlerle tezgah üstünde lokal aydınlatma yapılabilir. Genelaydınlatma ise sarkıt veya sıva üstü camlı armatürlerle ve sıcak renkliışık veren lambalarla sağlanabilir. Dolap içlerine ise dekoratif amaçlınoktasal aydınlatmalar yapılabilir.
Banyo: Banyo gibi ıslak alanlarda neme dayanıklı, gömme veyasıvaüstü armatür ve aplikler kullanılabilir. Önü camlı armatür veyakapalı tip lambalarda bu mekanlar için kullanılabilir. Ayna önlerindeışığın göz almasını önlemek amacıyla, armatürler aynanın iki yanınakonulmalı ve ışığın geliş doğrultusuyla bakış doğrultusunun geniş açıyapması sağlanmalıdır.

Hiç yorum yok: